Ο Μπαράκ Ομπάμα κάνεις τις ΗΠΑ να μοιάζουν ολοένα και πιο πολύ με την Ευρώπη, ένα μοντέλο που δεν δουλεύει, δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, φαβορί στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. «Δεν πιστεύω πως η Ευρώπη λειτουργεί στην Ευρώπη. Δεν θέλω εδώ την Ευρώπη», δήλωσε στο Έιμς, στο πλαίσιο της περιοδείας που διεξάγει με λεωφορείο στην Άιοβα (κεντρικές ΗΠΑ) μερικές ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές σ' αυτή την Πολιτεία - κλειδί, την πρώτη που ψηφίζει στο πλαίσιο των προκριματικών εκλογών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Οι πολιτικές που εφαρμόζει ο πρόεδρος για να γίνουμε όπως η Ευρώπη δεν λειτουργούν», πρόσθεσε. «Θέλω η Αμερική να παραμείνει Αμερική», επέμεινε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, πλούσιος επιχειρηματίας και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έζησε δυόμισι χρόνια στη Γαλλία όταν ήταν είκοσι ετών.

Ηγείται στην κούρσα στην Άιοβα και τον ακολουθεί ο Ρον Πολ και μετά ο Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος ανέβηκε στην τρίτη θέση έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προκριματικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Πολιτεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Μετά την Άιοβα και το Νιου Χαμσάιρ, το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα διεκδικηθεί Πολιτεία με Πολιτεία ως το καλοκαίρι.