Χάρη στις ψήφους του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (φωτό), το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα μια τροποποίηση του συντάγματος που καθιστά το Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP) αναδρομικά υπεύθυνο για τα "εγκλήματα" που διέπραξε το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύνταγμα, "ως νόμιμος διάδοχός του, το MSZP είναι ένοχο για τα εγκλήματα που παλαιού (κομμουνιστικού) καθεστώτος", αναφέρεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε χάρη στην πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει το Fidesz στο κοινοβούλιο. To MSZP είχε κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, το 1994, το 2002 και το 2006.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι συντάξεις ορισμένων παλαιών στελεχών του κομμουνιστικού καθεστώτος μπορεί να μειωθούν ή και να καταργηθούν. Στο κείμενο, ακολουθεί ένα μακρύς κατάλογος με τα "εγκλήματα" του καθεστώτος: "η καταστολή της νέας ουγγρικής δημοκρατίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με σοβιετική υποστήριξη, οι φόνοι πολιτών, η υπερχρέωση του έθνους, η καταναγκαστική εργασία και οι βασανισμοί πολιτών, οι διακρίσεις που υφίσταντο οι πολίτες λόγω της καταγωγής ή των πολιτικών πεποιθήσεών του, ή ακόμη και η κατασκοπεία της ιδιωτικής ζωής τους".

Το MSZP θεωρείται επίσης υπεύθυνο για την συντριβή της εξέγερσης του 1956 και τον "τρόμο" που την ακολούθησε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χαρακτηρίζεται "εγκληματική οργάνωση" και οι ηγέτες του "φέρουν ευθύνη που δεν θα εξαφανιστεί ποτέ". Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, το MSZP φέρει ευθύνη "ως διάδοχος του MSZMP (Ουγγρικό Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), χάρη στους προσωπικούς δεσμούς που διασφάλισαν τη συνέχεια" μεταξύ των δύο κομμάτων.

Οι βουλευτές του MSZP και του LMP (Πράσινοι-Αριστερά) δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους.

Να σημειωθεί πάντως ότι πολλά πρώην στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος -όπως τα πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ματίας Σίρες και Ίμρε Πόζγκαϊ- είναι σήμερα μέλη του κυβερνώντος Fidesz.