Ο ελβετικός πετρελαϊκός όμιλος Petroplus, που αντιμετωπίζει δυσχέρειες λόγω της οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ότι τον Ιανουάριο θα διακοπεί η λειτουργία τριών διυλιστηρίων του. Το πρώτο βρίσκεται στο Κρεσιέ της Ελβετίας, το δεύτερο στην Αμβέρσα στο Βέλγιο και το τρίτο στο Πτι Κουρίν στη Γαλλία. Την πρώτη εργάσιμη μέρα του 2012 αναμένεται να γίνουν εργατικές κινητοποιήσεις.

Ο όμιλος Petroplus διαθέτει πέντε διυλιστήρια πετρελαίου στην Ευρώπη, στα οποία γίνεται το 4,4% της διύλισης σε όλη την ΕΕ. 

Κοινοπραξία 13 διεθνών τραπεζών αρνήθηκε πρόσφατα να δώσει στον Petroplus δάνειο ενός δισεκατομμυρίου αμερικανικών δολαρίων με το οποίο σκόπευε να προμηθευτεί σημαντική ποσότητα αργού πετρελαίου. Η άρνηση αυτή ανακοινώθηκε μετά «το πέρας εποικοδομητικών συνομιλιών με τους τραπεζίτες», που δημοσιοποιήθηκε μόλις την 27η Δεκεμβρίου. Την επόμενη, καταβαραθρώθηκε η μετοχή του ομίλου στο ελβετικό χρηματιστήριο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βέρνη ασκεί πίεση στην τραπεζική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν, η Credit Suisse και η UBS, να αναθεωρήσει.