Οι εκλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων στο κοινοβούλιο της Μιανμάρ, στις οποίες ενδέχεται να εκλεγεί για πρώτη φορά η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, θα διεξαχθούν την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του 2010, τις οποίες μποϊκοτάρισε το κόμμα της Σούου Κίι, θα καλυφθούν οι 48 έδρες στα δύο σώματα της Βουλής και τις τοπικές επιτροπές, θέσεις που έμειναν κενές όταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Σούου Κίι, 66 ετών σήμερα, είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι επιθυμεί να είναι υποψήφια στις εκλογές αυτές, για πρώτη φορά στην πολιτική καριέρα της. Το κόμμα της, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) είχε σαρώσει στις εκλογές του 1990, κερδίζοντας 392 από τις 485 θέσεις στο κοινοβούλιο, όμως η στρατιωτική χούντα της χώρας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Το NLD διαλύθηκε πέρσι αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές επειδή με βάση τον εκλογικό νόμο θα έπρεπε να διαγράψει από μέλος του την Σούου Κίι.