Χιλιάδες Υεμενίτες πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση στη Σανάα ζητώντας την παραπομπή στη δικαιοσύνη του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και των υπευθύνων για το θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα 13 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Η διαδήλωση κατά του Σάλεχ πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Σίτιν σε μία συνοικία στη βόρεια Σανάα. Την ίδια ώρα οπαδοί του Σάλεχ είχαν συγκεντρωθεί μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Λεωφόρο Σαμπίν στη νότια Σανάα, έπειτα απο έκκληση του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κόμματος του προέδρου της Υεμένης.

Το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο είχε ανακοινώσει χθες Πέμπτη ότι οι υποστηρικτές του θα επιστρέψουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του Σάλεχ, καθώς είχαν σταματήσει τις διαμαρτυρίες όπως όριζε η ειρηνευτική συμφωνία που συνέταξαν οι χώρες του Κόλπου για να αποφευχθεί ο εμφύλιος στην Υεμένη.

Το κόμμα του Σάλεχ ανακοίνωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις για να απαντήσουν στους αντιπάλους του προέδρου που συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα αψηφώντας τον όρο της συμφωνίας που ορίζει ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι διαδηλώσεις.

«Όταν δεχθήκαμε την πρωτοβουλία (των χωρών) του Κόλπου είπαμε όλοι ότι θα σταματήσουμε τις διαμαρτυρίες ώστε η ζωή να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς, όμως η αντιπολίτευση συνέχισε τις διαδηλώσεις, οπότε επιστρέψαμε κι εμείς», δήλωσε ο Μουράντ αλ Ούνσι, οπαδός του Σάλεχ.

«Η αντιπολίτευση δεν θέλει να ηρεμήσει η κατάσταση. Θέλουν να ξεφορτωθούν όλους τους οπαδούς του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου κι εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε ο Σάλεχ αλ Ματάρι, ένας άλλος διαδηλωτής.

Δεκατρείς διαδηλωτές σκοτώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλοι άνδρες πιστοί στον Σάλεχ άνοιξαν πυρ, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έπαιρναν μέρος σε μία πορεία από την Τάιζ προς τη Σανάα.

Οι άνθρωποι αυτοί έπαιρναν μέρος στην «Πορεία της ζωής» που διοργανώθηκε για να ζητήσει την προσαγωγή του Σάλεχ και των οικείων του στη δικαιοσύνη για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που από τον Ιανουάριο έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

 «Η "Πορεία της ζωής" είναι μία πρόφαση της αντιπολίτευσης ώστε να οδηγήσει ενόπλους από την Τάιζ για να καταλάβουν συνοικίες της Σανάα», κατήγγειλε σήμερα ο ιμάμης Γεχία αλ Κουλάισι στο κήρυγμά του ενώπιον οπαδών του Σάλεχ.

Στο μεταξύ αντάρτες σκότωσαν έναν άνδρα των δυνάμεων ασφαλείας στη νότια Υεμένη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Saba. 

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ισλαμιστών ανταρτών είναι πλέον συχνές στην περιοχή έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο κινητοποιήσεων για την ανατροπή του Σάλεχ που βρίσκεται επί 33 χρόνια στην εξουσία.