Σε εξέγερση καλούν οι αντάρτες του PKK τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας μετά το θάνατο 35 Κούρδων χωρικών κατά τη διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας το βράδυ της Τετάρτης στη μεθόριο με το Ιράκ. «Καλούμε το λαό του Κουρδιστάν, ιδιαίτερα στο Χακάρι και το Σιρνάκ (δύο επαρχίες στη μεθόριο με το Ιράκ) να αντιδράσουν κατά της σφαγής και να ζητήσουν τον λογαριασμό από τους δράστες με εξεγέρσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπαχόζ Ερντάλ, στέλεχος του HPG, της ένοπλης πτέρυγας του PKK.

Ο Μπαχόζ Ερντάλ κατηγορεί επίσης τον τουρκικό στρατό για σκόπιμη επίθεση εναντίον πολιτών. «Αυτή η σφαγή δεν είναι ατύχημα ή μία αθέλητη πράξη. Είναι μία οργανωμένη και σχεδιασμένη σφαγή», είπε.

Οι τοπικές αρχές και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσαν ότι τα θύματα ήταν λαθρέμποροι και έκαναν παράνομη διακίνηση τσιγάρων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των 35 νέων Κούρδων, ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει την αεροπορική επιδρομή των F-16, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) χρησιμοποιούσαν τον ίδιο δρόμο και το ίδιο μέσο μεταφοράς για να περνούν όπλα και πυρομαχικά και να επιτίθενται σε στρατιωτικά φυλάκια, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Αλλά και ο στρατός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, σε μια ασυνήθιστη χειρονομία που ισοδυναμεί με αναγνώριση του λάθους.

Σχετικό θέμα: Συλλυπητήρια Ερντογάν στους συγγενείς των νεκρών Κούρδων