Επιτυχή δοκιμή πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς εδάφους - αέρος πραγματοποίησε την Κυριακή η Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων κοντά στα στρατηγικής σημασίας στενά του Ορμούζ. Το Ιράν θέλησε έτσι να στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. «Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία και μπορεί να ξεπεράσει κρυφούς στόχους και προηγμένα συστήματα που προσπαθούν να εμποδίσουν την πλοήγησή του», τόνισε ο ναύαρχος Σεγιέντ Μαχμούντ Μουσαβί.

«Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή αυτού του τύπου πυραύλων που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο Ιράν» πρόσθεσε ο Μουσαβί, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από πλοίο ή από το έδαφος.
Η επίδειξη ισχύος από το Ιράν έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες αυξάνουν τις πιέσεις τους στην Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι ναυτικές ασκήσεις που άρχισαν στις 24 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται γύρω από τα Στενά του Ορμούζ. Το Ιράν απειλεί να κλείσει τη στρατηγικής σημασίας δίοδο αν του επιβληθούν πετρελαϊκές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου διακινείται μέσω των στενών του Ορμούζ.

Στο μεταξύ, νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη αναμένεται να προκαλέσει ο νόμος που υπέγραψε την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο αυξάνεται η χρηματοδότηση του Πενταγώνου στα 662 δισ. δολάρια (511 δισ. ευρώ) και ενισχύονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν.
TAGS