«Το κόμμα στο σύνολό του, ο στρατός και ο λαός, στο σύνολό τους θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι θα γίνουν τα όπλα και οι ανθρώπινες ασπίδες που θα υπερασπιστούν τον Κιμ Γιονγκ-ουν μέχρι θανάτου», επισημαίνεται στην Rodong Sinmun, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας και σε άλλες επίσημες εφημερίδες.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν είναι από την Πέμπτη ο «ανώτατος ηγέτης» της Βόρειας Κορέας, διαδεχόμενος τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ιλ που πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου. Το Σάββατο ο ίδιος ανέλαβε και την «ανώτατη διοίκηση» του στρατού.

Στο άρθρο τονίζεται πως θα ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Επίσης το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν τους 28.500 στρατιώτες τους από τη Νότια Κορέα, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως η χώρα θέλει να «αναπτύξει σχέσεις φιλίας με τα κράτη που σέβονται την κυριαρχία της».

Στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun, ο μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ-ιλ μετέβη κρυφά στη Βόρεια Κορέα για να αποτίσει φόρο τιμής στη σορό του πατέρα του.

Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, 40 χρόνων, έφτασε στην χώρα στις 17 Δεκεμβρίου και μετά λίγες ημέρες επέστρεψε στο Μακάο όπου ζει. Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται βορειοκορεατική πηγή ταξίδεψε με πλαστά στοιχεία, γιατί δεν ήθελε να γίνει γνωστή η επίσκεψή του.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν συνόδευσε τον αδελφό του στη σορό του πατέρα τους. Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ-ναμ δεν θέλησε να συμμετάσχει στην κηδεία και στις τελετές που ακολούθησαν για να μην δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει πολεμική για την διαδοχή, επισήμανε η ίδια πηγή και πρόσθεσε πως «ο ίδιος έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την κούρσα της διαδοχής γιατί δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική».