Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα έπειτα από έναν και πλέον χρόνο και θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε κεντρικά ζητήματα στα οποία διαφωνούν στους ξένους μεσολαβητές, δήλωσε σήμερα παλαιστίνιος αξιωματούχος. Ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος Σάεμπ Έρεκατ και ο ισραηλινός Γιτζχάκ Μόλχο θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ιορδανία, δήλωσε ο Ουάσλ Αμπού Γιόσεφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Και οι δύο πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις τους στα θέματα της ασφάλειας και των συνόρων. Δεν πρόκειται για επανάληψη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters προσθέτοντας πως εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών, του αποκαλούμενου ειρηνευτικού Κουαρτέτου, θα είναι επίσης παρόντες.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε άμεσα ότι η συνάντηση θα γίνει, ωστόσο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ειρηνευτικές συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος».

Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν στα τέλη του 2010 όταν το Ισραήλ αρνήθηκε να ανανεώσει ένα μερικό πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, όπως ζητούσαν οι Παλαιστίνιοι, που επιθυμούν να ιδρύσουν εκεί ένα κράτος όπως και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας.