Οι νέες αρχές της Λιβύης επεσήμαναν σήμερα ότι η αναθεώρηση των συμβολαίων που είχαν υπογραφεί μεταξύ της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ και του εκλιπόντα ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι δεν αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.  Το γραφείο του λίβυου πρωθυπουργού Άμπντελ Ραχίμ αλ Κιμπ είχε προκαλέσει αναστάτωση την προηγούμενη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρηθούν τα συμβόλαια μεταξύ ΕΝΙ και του καθεστώτος του Καντάφι, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό αφορά και τα συμβόλαια που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

«Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, τα συμβόλαια που πρέπει να αναθεωρηθούν είναι αυτά που αφορούν τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, που αναφέρονται σε ένα πρωτόκλο συμφωνίας μεταξύ της ΕΝΙ και της Λιβύης», εξήγησε το γραφείο του αλ Κιμπ σε ανακοίνωσή του. «Αυτό δεν αφορά τις πετρελαϊκές συμφωνίες και όσες αφορούν το φυσικό αέριο».

Όταν την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί η αναθεώρηση των συμβολαίων ένας εκπρόσωπος της ΕΝΙ από τη Ρώμη είχε διαβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα συμβόλαια που θα αναθεωρηθούν είναι «δύο συμβόλαια τα οποία αφορούν κοινωνικές πρωτοβουλίες και δεν έχουν καμία σχέση με το πετρέλαιο». 

«Δεν έχουμε λεπτομέρειες, όμως μπορεί να αφορά για παράδειγμα τη δημιουργία υποδομών, (την κατασκευή) ενός νοσοκομείου ή ενός σχολείου για την τοπική κοινότητα», είχε εξηγήσει ο Φιλίπο Κοταλίνι. 

Η ΕΝΙ είναι η μεγαλύτερη ξένη πετρελαϊκή εταιρεία στη Λιβύη. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο γενικός διευθυντής της Πάολο Σκαρόνι είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» την αναθεώρηση των συμβολαίων που είχε υπογράψει η εταιρεία του με το καθεστώς του Καντάφι.

Η ΕΝΙ ξεκίνησε εκ νέου την εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη στις 26 Σεπτεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι έχει επιστρέψει στο 70% της κανονικής της παραγωγής. 
TAGS