Μία ημέρα πριν από την προκριματική ψηφοφορία της Αϊόβα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Μιτ Ρόμνι διατηρεί το προβάδισμα, βραχεία κεφαλή, του Ρον Πολ, ενώ ο υποψήφιος της χριστιανικής συντηρητικής δεξιάς Ρικ Σαντόρουμ περνά στην τρίτη θέση καταγράφοντας δυναμική πορεία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Des Moines Register τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες, ο Μιτ Ρόμνι παραμένει ο δημοφιλέστερος υποψήφιος για τον χρίσμα στην Αϊόβα, με 25%, ενώ ακολουθεί ο Ρον Πολ με 22% και ο Ρικ Σαντόρουμ με 15%, αλλά με ανοδική τάση.

Ακολουθούν ο Νιουτ Γκίνγκριτς με 12%, ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι με 11% και η Μισέλ Μπάκμαν με 7%.

Ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνι , πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αϊόβα μόλις πριν από μία εβδομάδα. Ο Ρον Πολ βρίσκεται σε καθοδική πορεία διότι επικρίθηκε για τις θέσεις του κατά της στρατιωτικής επέμβασης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα, ο Ρον Πολ είναι αντίθετος στον βομβαρισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και υπέρ του τεριατισμού της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ και άλλους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Αντίθετα, ο Ρικ Σαντόρουμ τάσσεται υπέρ του βομβαρισμού των ιρανικών πυηνικών εγκαταστάσεων, εάν η Τεχεράνη δεν δεχθεί διεθνή επιθεώρηση.

Αύριο το βράδυ, οι εκλέκτορες της Αϊόβα θα αποφασίσουν ποιός θα είναι ο Ρεπουμπλικανός που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για μία σειρά προκριμματικών ψηφοφοριών ανά πολιτεία μέχρι το καλοκαίρι.