ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ

Δημοσίευση 2 Ιανουαρίου 2012, 13:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ, πλήρης ημερών, συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της ΠΓΔΜ, από την ανεξαρτησία της χώρας αυτής, το 1991.
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ, πλήρης ημερών, συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της ΠΓΔΜ, από την ανεξαρτησία της χώρας αυτής, το 1991.
Ο Κ. Γκλιγκόροφ ζούσε μέχρι το 1990 στο Βελιγράδι και μερικούς μήνες πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, εκλήθη στα Σκόπια από ορισμένους πολιτικούς κύκλους της τελευταίας για να ηγηθεί της χώρας, στις κρίσιμες στιγμές εκείνες, κατά τη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο του 1991, από τη Βουλή της χώρας και επανεξελέγη το 1994 σε εκλογές που είχαν διεξαχθεί τη χρονιά εκείνη.

Παρέμεινε πρόεδρος της χώρας μέχρι το 1999, έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες. Αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα σε ηλικία 82 ετών.

Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της θητείας του ως πρόεδρος της ΠΓΔΜ, χειρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα ζητήματα, όπως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τον Σεπτέμβριο του 1991, για την ανεξαρτησία της χώρας από τη σύσταση της τότε Γιουγκοσλαβίας, με την αποκαλούμενη ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το πολιτικό πρόβλημα σχετικά με την ονομασία της χώρας, το οποίο διαρκεί εδώ και 20 χρόνια, την ένταξη της χώρας στον ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993 με την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς και την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1995. 

Τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων, οι δράστες και τα κίνητρα της οποίας παραμένουν ακόμη άγνωστα. 

Στις 3 Οκτωβρίου, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Γκλιγκόροφ ανατινάχτηκε από την ενεργοποίηση παρακείμενου εκρηκτικού μηχανισμού. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου, ενώ ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ τραυματίστηκε σοβαρά και υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση στα Σκόπια. Μετά την ανάρρωσή του, επανήλθε στα προεδρικά του καθήκοντα.

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1917 στην πόλη Στιπ. Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πήρε ενεργό μέρος στο αντιφασιστικό κίνημα.

Μετά το τέλος του πολέμου και την ανακήρυξη της «Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας» εργάστηκε σε ομοσπονδιακές θέσεις στο Βελιγράδι, με ειδίκευση στην οικονομία και τα οικονομικά. 

Παράλληλα, μετείχε ενεργά ως στέλεχος στην «Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών».της οποίας ηγείτο ο Γιόζιπ Μπρος Τίτο.

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα «Απομνημονεύματά» του, τα οποία έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), στο κεντρικό νεκροταφείο των Σκοπίων «Μπούτελ» και θα είναι σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με δική του επιθυμία.