Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου οικονομικών, το νέο έτος, ξεκίνησε με την επιβολή ειδικού φόρου επί των τυχερών παιχνιδιών: όσοι κερδίζουν πάνω από πεντακόσια ευρώ στα παιχνίδια «ξυστό», Win for Life και Superenalotto, θα πρέπει να καταβάλλουν το 6% του συνολικού ποσού στα ταμεία του δημοσίου. Ο ειδικός φόρος είχε εγκριθεί το καλοκαίρι από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον τότε υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Οι λεπτομέρειες, όμως, καθορίστηκαν στη συνέχεια από την ειδική, αυτόνομη υπηρεσία που διατηρεί το μονοπώλιο των τυχερών παιχνιδιών (Monopoli di Stato). 

Πολλοί ιδιοκτήτες πρακτορείων και καπνοπωλείων όπου παίζονται, παραδοσιακά, τα τυχερά παιχνίδια, φoβούνται ότι ο νέος αυτός φόρος μπορεί να αποθαρρύνει τους Ιταλούς και να μειωθεί αισθητά, κατά συνέπεια, το συνολικό ποσό των εισπράξεων. Η κυβέρνηση της Ρώμης, με την κίνηση αυτή, ελπίζει πάντως να μπορέσει να ενισχύσει τα ταμεία του δημοσίου με ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, με την λεγόμενη «tassa sulla fortuna» (φορολόγηση της τύχης) αν κάποιος πετύχει, σήμερα, τους έξι τυχερούς αριθμούς του Superenalotto (το τζακ -ποτ του έφτασε τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ) θα πρέπει να καταβάλει, σε φόρους, ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ. 

Ο πρώτος Ιταλός που αναγκάσθηκε να «πειθαρχήσει» στο νέο φόρο είναι ο νικητής του «5+», μια παραλλαγή του Superenalotto, στην πόλη Αρέτσο της κεντρικής Ιταλίας. Συνολικά, κέρδισε 638.154,28 ευρώ. Θα πρέπει, όμως, να στηρίξει την κρατική προσπάθεια κατά της οικονομικής κρίσης με υποχρεωτική «συμβολή» της τάξης των 38.260 ευρώ.