Περίπου 50.000 χωρικοί αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της διαφυλετικής βίας σε απομακρυσμένη μεθοριακή περιοχή του Νοτίου Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας το τελευταίο κρούσμα αναταραχής που σαρώνει το νεαρό αφρικανικό έθνος. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τα αντίποινα που εξαπέλυσαν άνδρες μίας τοπικής φυλής κατά αντιπάλων τους σε μία υπόθεση ζωοκλοπής.

Περίπου 6.000 ένοπλα μέλη της φυλής Λου Νουέρ επιτέθηκαν εναντίον της απομακρυσμένης κωμόπολης Πιμπόρ, που κατοικείται από τη φυλή των Μούρλε, στην μεθοριακή επαρχία Τζονγκλέι, που γειτνιάζει με το Βόρειο Σουδάν.

Εγκαλώντας τους Μούρλε για την κλοπή ζώων τους, οι Λου Νούερ πυρπόλησαν τρώγλες στα περίχωρα της Πίμπορ και λεηλάτησαν ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Η Λιζ Γκράντε, συντονίστρια του ΟΗΕ για το Νότιο Σουδάν, δήλωσε πως δεκάδες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν την Πίμπορ και άλλες κοντινές κωμοπόλεις προκειμένου να ξεφύγουν από τις ωμότητες.

«Ανησυχούμε για την κατάστασή τους. Είναι χωρίς νερό, καταφύγιο και τροφή. Κρύβονται στους θάμνους. Φρονώ πως κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50.000, αλλά τούτο είναι μόνον μία εκτίμηση», τόνισε η ίδια, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, χωρίς ωστόσο να έχει πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες.

Από την πλευρά του, ο αιδεσιμώτατος Μαρκ Άλετς Σιεν, γ.γ. του Συμβουλίου Εκκλησιών του Σουδάν, έκανε λόγο για ύπαρξη πολλών νεκρών και πολυάριθμων τραυματιών από τις συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Φιλιπ Αργκέρ, το Νότιο Σουδάν αποστέλλει στην περιοχή του Πιμπόρ ενισχύσεις, ενώ πηγές του ΟΗΕ δηλώνουν πως καθ’ οδόν προς την πόλη βρίσκονται 3.000 στρατιώτες και 800 αστυνομικοί της ειρηνευτικής δύναμής του.