Η Σερβική Δημοκρατία αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά δεν βρίσκεται υπό απειλή, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ. Με αφορμή τα 20χρονα της Σερβικής Δημοκρατίας (σ.σ. μαζί με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη), ο κ. Ντόντικ υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Σερβική Δημοκρατία ήταν η διατήρηση της ύπαρξής της.

«Πολλοί, αφελώς πιστεύουν ότι αυτή η ιστορία έχει τελειώσει. Φυσικά και όχι. Περιμένουν από εμάς να γίνουμε απρόσεκτοι, άνετοι και ικανοποιημένοι από ό,τι έχει γίνει» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο κ. Ντόντικ είπε ακόμη πως η Σερβική Δημοκρατία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τους θεσμούς της και την περιφερειακή και διεθνή της θέση και να καταστεί αποφασιστικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων.

«Όλοι όσοι επιμένουν ότι η Συμφωνία του Ντέιτον θα πρέπει να αλλαχθεί ή να αναθεωρηθεί πλήρως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εργάζονται για το τέλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς η Σερβική Δημοκρατία προσήλθε στο Ντέιτον το 1995 ως κυρίαρχη και υπέγραψε όλα τα παραρτήματα της συμφωνίας ως μια από τις πλευρές, γι' αυτό και θα συνεχίσει να υπάρχει με ή χωρίς τη Συμφωνία του Ντέιτον», υπογράμμισε ο κ. Ντόντικ.