Οι κατασχέσεις ελεφαντόδοντου έφτασαν το 2011 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι η λαθροθηρία ελεφάντων αυξήθηκε δραματικά στην Αφρική, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση Traffic. Περίπου 2.500 ελέφαντες εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν πέρυσι λόγω της ασιατικής ζήτησης για μπιμπελό από ματωμένο ελεφαντόδοντο.

Στη διάρκεια του 2011 καταγράφηκαν 13 κατασχέσεις μεγάλων φορτίων ελεφαντόδοντου, άνω των 800 κιλών έκαστο, ενώ το 2010 είχαν αναφερθεί μόλις έξι, επισήμανε η Traffic, η οποία παρακολουθεί το λαθρεμπόριο άγριας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνολική ποσότητα ελεφαντόδοντου που κατασχέθηκε πέρυσι «πιθανότατα αντιστοιχεί σε 2.500 ελέφαντες, ίσως και περισσότερους».

Όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της οργάνωσης, η μεγαλύτερη ποσότητα αφρικανικού ελεφαντόδοντου καταλήγει στην Κίνα και την Ταϊλάνδη.

Η αύξηση της λαθροθηρίας σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό αποδίδεται στην αύξηση των κινεζικών επενδύσεων, η οποία συνοδεύεται από αύξηση της ασιατικής παρουσίας στην αφρικανική ήπειρο. Το εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύτηκε με διεθνή συνθήκη το 1989.

Πηγή: in.gr