Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ Μιτ Ρόμνι φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ στις 10 Ιανουαρίου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με δυο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα. Ο Ρόμνι, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που διατηρεί εξοχικό στο Νιου Χαμσάιρ, συγκεντρώνει ποσοστό 43% στην δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University και 41% σε αυτή της εταιρίας Magellan Strategies.

Ο αντίπαλός του, βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ συγκεντρώνει 17% και 21% αντίστοιχα στις δύο δημοσκοπήσεις.

Ενα μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών του Ρόμνι δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξουν γνώμη, επισημαίνει ο Ντέιβιντ Παλαιολόγος, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας του πανεπιστημίου του Σάφολκ.

«Οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται από την υποψηφιότητα του Ρόμνι και αυτό είναι κάτι που έλειπε από την εκστρατεία τον περασμένο χρόνο», τόνισε ο ίδιος.

Ο πρώην κυβερνήτης της Γιούτα Τζον Χάντσμαν, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή αναμέτρηση της Αϊόβα για να επικεντρωθεί στο Νιου Χαμσάιρ βρίσκεται στην τρίτη θέση στη δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University με ποσοστό 9%. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε τηλεφωνικά στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκεντρώνει 8%, στην ίδια δημοσκόπηση, ενώ σε αυτήν της Magellan τόσο αυτός όσο και ο Χάντσμαν φτάνουν το 12%.

«Οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον Γκίνγκριτς, όπως συμβαίνει και στην Αϊόβα και αυτά τα πλήγματα μπορεί να οδηγήσουν τον Γκίνγκριτς εκτός διεκδίκησης του χρίσματος», τόνισε ο Παλαιολόγος.

Η δημοσκόπηση της Magellan Strategies έγινε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου σε 648 πιθανούς ψηφοφόρους.

Ο Σαντόρουμ, ο Πέρι και η Μπάκμαν συγκεντρώνουν στις δύο δημοσκοπήσεις χαμηλά, μονοψήφια ποσοστά.

Η δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University είχε περιθώριο λάθους +/- 4,4% και αυτή της Magellan Strategies +/-3,85%.