Οι υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων σήμαναν σήμερα συναγερμό για τις θανατηφόρες επιδημίες που έχουν ξεσπάσει σε δύο πόλεις στα νότια της χώρας οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες που τον περασμένο μήνα στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 11 άνθρωποι πέθαναν από λεπτοσπείρωση στο Καγκαγιάν ντε Όρο και στο Ιλιγκαν από τότε που σημειώθηκαν πλημμύρες ως συνέπεια της τροπικής καταιγίδας Ουάσι στις 17 Δεκεμβρίου.  

Η λεπτοσπείρωση είναι μια απειλητική για τη ζωή βακτηριδιακή μόλυνση που προκύπτει όταν έρχεται σε επαφή νερό μολυσμένο με ούρα ζώων-- συνήθως αρουραίων-- με αμυχές στο δέρμα, με τα μάτια ή με τις βλεννογόνους μεμβράνες.  

Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των νεφρών, του συκωτιού και του εγκεφάλου, που μπορεί να αποβεί μοιραία.  

Ο υφυπουργός Υγείας Ρομούλο Μπουσουέγκο δήλωσε ότι υγειονομικοί υπάλληλοι προσφέρουν θεραπεία στους κατοίκους από τις πληγείσες περιοχές και στα προσωρινά καταλύμματα των πλημμυροπαθών ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.
 
Τουλάχιστον 1.154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά στο Καγκαγιάν ντε Όρο και στο Ιλιγκαν. Επίσης 105 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σε άλλες νότιες και κεντρικές επαρχίες.