Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στέλνει αεροπλανοφόρα στον Κόλπο, παρά την προειδοποίηση του Ιράν ότι "θα αναλάβει δράση" σε μια τέτοια περίπτωση. "Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο θα συνεχιστεί, όπως γίνεται επί δεκαετίες", είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση και την επιχειρησιακή στήριξη των επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, νέες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ απηύθηνε ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αταολάχ Σαλεχί, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη "θα αναλάβει δράση", εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο εγκατέλειψε την περιοχή όπου διεξάγονται οι ιρανικές στρατιωτικές ασκήσεις, επιστρέψει στον Κόλπο, μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA και Fars.

Το αεροπλανοφόρο John C. Stennis, που βρισκόταν στον Κόλπο πέρασε την περασμένη βδομάδα τα Στενά του Χορμούζ προς τη Θάλασσα του Ομάν, καθώς το ιρανικό πολεμικό ναυτικό εκτελούσε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ επέκριναν τις τελευταίες ημέρες "την παράλογη συμπεριφορά" του Ιράν και ανακοίνωσαν ότι "καμία διατάραξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Χορμούζ δεν θα γίνει ανεκτή".

Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε δεκαήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή των μεγάλης στρατηγικής σημασίας Στενών από όπου διέρχεται το 35% του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως.


TAGS