Ως ένα καίριο βήμα προς την κατεύθυνση μίας μελλοντικής ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν ερμηνεύεται από αρκετές πλευρές η κίνηση των Ταλιμπάν να αποδεχθούν την πρόταση της Δύσης και να εγκαθιδρύσουν πολιτικό γραφείο στο εξωτερικό. Το γραφείο συνδέσμου θα λειτουργήσει στο Κατάρ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ζητούν στο πλαίσιο της συμφωνίας την αποφυλάκιση κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις για τη λειτουργία ενός γραφείου συνδέσμου των Ταλιμπάν, θεωρώντας ότι αυτής της μορφής η εκπροσώπηση θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο για την έναρξη ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.

Την κίνηση των Ταλιμπάν χαιρέτισε ως «χειρονομία καλής πίστης» ο Αρσάλα Ραχμάνι, κορυφαίος διαπραγματευτής του Ανώτατου Ειρηνευτικού Συμβουλίου του Αφγανιστάν, του οργάνου που έχει αναλάβει να επιδιώξει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν οι Ταλιμπάν -που υποστηρίζουν ότι κερδίζουν τον πόλεμο- είναι πραγματικά έτοιμοι να δεσμευθούν σε ουσιαστικές συνομιλίες, και εάν αυτό μπορεί να συμβεί την ώρα που οι διεθνείς δυνάμεις της ISAF σκοτώνουν μαχητές και διοικητές του, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για μία «προκαταρκτική συμφωνία» για να ιδρύσουν πολιτικό γραφείο στο Κατάρ, ζητούν στο πλαίσιο της συμφωνίας την απελευθέρωση κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο και διαψεύδουν «πληροφορίες από τον Τύπο και αξιωματούχους της Δύσης» ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε τον περασμένο μήνα δημόσια τη στήριξή του στο σχέδιο για τη λειτουργία γραφείου συνδέσμου των Ταλιμπάν εκτός Αφγανιστάν. Μέχρι τότε απέρριπτε την ιδέα, καθώς είχε εξοργιστεί διότι Γερμανία και ΗΠΑ συζήτησαν τις πιθανές τοποθεσίες ενός πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν χωρίς να τον έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων.

Η εξέγερση των Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της αφγανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της του ΝΑΤΟ αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία στα τέλη του 2001, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια παρά την αποστολή δυτικών ενισχύσεων.

«Ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι Αμερικανοί δεν θα καταφέρει ποτέ να υποτάξει τους Αφγανούς» υπογραμμίζουν οι Ταλιμπάν στην ανακοίνωσή τους.

Ο συνασπισμός του ΝΑΤΟ άρχισε τον τελευταίο χρόνο να αποσύρει τα πρώτα μάχιμα στρατεύματά του με στόχο να έχει αποχωρήσει πλήρως στο τέλος του 2014 και υπολογίζει συνεπώς σε μια πολιτική διευθέτηση του ζητήματος ώστε να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

Η ιδέα να αποκτήσουν οι Ταλιμπάν ένα γραφείο συνδέσμου σε μια ουδέτερη χώρα ώστε να διευκολυνθούν ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες είχε συζητηθεί επανειλημμένα το 2011. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία είχαν αναφερθεί ως χώρες υποψήφιες να το φιλοξενήσουν και μετά το Κατάρ.