Πάνω από 100 εφημερίδες στην Ιταλία είναι αντιμέτωπες με «λουκέτο», εξαιτίας των περικοπών της κυβέρνησης στις επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα, κυβέρνηση τις μείωσε από 170 εκατομμύρια τον χρόνο σε 53 εκατομμύρια.    Ανάμεσα σε αυτές η Liberazione, η L'Unita, η Il Manifesto και η Avvenire. Βέβαια, στο σχέδιο κλεισίματος των εφημερίδων, περιλαμβάνονται και πολλές τοπικές από ολόκληρη τη χώρα.  

«Περίπου 100 τίτλοι, καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία φύλλα κινδυνεύουν», εκτιμά ο Ρέντσο Σαντέλι, εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου (FNSI), προσθέτοντας πως απειλούνται 4.000 θέσεις εργασίας (δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό κι άλλοι εργαζόμενοι).

«Ζητούμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί προηγουμένως», τονίζει ο Σαντέλι. «Για το 2012 οι εφημερίδες έχουν ήδη εξασφαλίσει πιστώσεις διότι πίστευαν πως θα έχουν την κρατική επιχορήγηση ως εχέγγυο για τις τράπεζες», εξήγησε.

Κατά τον ίδιο «θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να θέσουμε σ’ εφαρμογή ένα σύστημα που θα δώσει τέλος στις πλασματικές χρηματοδοτήσεις», δηλαδή σ’ εκείνες που βασίζονται τεχνηέντως στην κυκλοφορία και όχι στις πραγματικές πωλήσεις, «για λόγους πελατειακών σχέσεων, ή πολιτικούς».

Η FNSI ζητεί να αντικατασταθεί η αρχή της δημόσιας επιχορήγησης από έναν «φόρο επί της διαφήμισης και των τραπεζικών ιδρυμάτων».

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι επιδοτήσεις σήμερα θεωρούνται σπατάλη και κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων, καθώς το αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων συνεχώς μειώνεται.  

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για την παρελθούσα χρονιά, την περασμένη Πέμπτη, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκρινε πως «είναι ανήκουστο να καταργηθούν παντελώς οι επιχορηγήσεις που εγγυώνται μία πλουραλιστική ενημέρωση και την συνύπαρξη πολιτιστικών και πολιτικών ρευμάτων ζωτικών για τη χώρα».

Μολαταύτα, επεσήμανε πως είναι «επιφανειακό να παρακάμπτουμε το πρόβλημα της επιλογής (των δικαιούχων των επιχορηγήσεων) σε μία περίοδο κατά την οποία κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυστηρού ελέγχου», υποσχόμενος πως θα εργασθεί με την κυβέρνησή του για την σύσταση «αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η πραγματική κυκλοφορία».  

«Εμπορικές» εφημερίδες, όπως η Corriere και η La Republica, θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις έμμεσες επιχορηγήσεις, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ και η μείωση των εξόδων αποστολης για τα έντυπα, που πωλούνται με συνδρομή.

Πηγή: ft.com  / ΑΠΕ-ΜΠΕ