Η ιδέα των τριών μικρότερων πολιτικών κομμάτων να συγκροτηθεί στη Σλοβενία κυβέρνηση εθνικής ενότητας εγκαταλείφθηκε, λόγω της άρνησης των άλλων κομμάτων να την προσυπογράψουν.  Ωστόσο, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων θα συνεχίσουν συνασπισμένοι τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Λίστας Πολιτών Γκρέγκορ Βίραντ.

Η Λίστα του Βίραντ, το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) ανέμεναν την απάντηση των άλλων τεσσάρων κομμάτων στην πρωτοβουλία τους για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά, όπως δήλωσε ο κ. Βίραντ, το σχέδιο δεν στηρίχθηκε.

Τα τρία κόμματα θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μαζί, καθώς θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή συνεργαζόμενα, παρ’ ότι προς το παρόν έχουν διαφορετικές θέσεις.

Η Λίστα Πολιτών είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε επιλογή, αριστερά ή δεξιά, το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα δεν θέλει να συμμετάσχει σε συνασπισμό με το κόμμα που νίκησε στις εκλογές, τη Θετική Σλοβενία, και το Κόμμα Συνταξιούχων κάλεσε τον πρόεδρο της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατό για να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.

Η αποτυχία στήριξης της πρότασης για συγκρότηση εθνικής ενότητας ανοίγει πιθανότατα το δρόμο για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Γιάνκοβιτς, πρώην δήμαρχο Λιουμπλιάνας και αρχηγό του νεοσύστατου κόμματος Θετική Σλοβενία, το οποίο νίκησε στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου του 2011.