Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που συγκροτούν το κίνημα «Συμβούλιο για την Κροατία- Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ζήτησαν από τους κρατικούς θεσμούς της Κροατίας να ακυρώσουν την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 22 Ιανουαρίου για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Επιπλέον, ζήτησαν να διοργανωθεί δημόσια συζήτηση, στην οποία θα δοθούν ίσες ευκαιρίες στους υποστηρικτές και στους αντιπάλους της ΕΕ να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Το Συμβούλιο, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Ζάγκρεμπ, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, απέστειλαν το αίτημά τους στη Βουλή, τον πρόεδρο της χώρας, την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το Συνταγματικό Δικαστήριο, τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT και άλλα ΜΜΕ.

Το αίτημα υπογράφουν 11 εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, 11 μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών και έξι προσωπικότητες.

Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι του κινήματος, είναι απαράδεκτο, μέσω των κρατικών και τοπικών ΜΜΕ, να προωθούνται «μονόπλευρα» μηνύματα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Δεν είναι μία δημοκρατική δημόσια συζήτηση, αλλά εξαπάτηση, επειδή οι 19 ημέρες της εκστρατείας για το δημοψήφισμα δεν είναι αρκετός χρόνος για να εξεταστεί ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γραφεί 100.000 σελίδες» τόνισε ο Ρόκο Σίκιτς, πρόεδρος της οργάνωσης «Αγαπώ την Κροατία, όχι στην ΕΕ».

Ο Ζέλικο Σάσιτς από το «Κόμμα για μία Καλύτερη Κροατία» εξέφρασε την εκτίμηση ότι το βιοτικό επίπεδο θα χειροτερεύσει με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν οι Κροάτες φθηνή εργατική δύναμη σε μία χώρα που δεν θα είναι δική μας» υποστήριξε ο κ. Σάσιτς.