Ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, που αντιμετωπίζει επικρίσεις μετά το σκάνδαλο για μια υπόθεση δανείου που έλαβε με προνομιακούς όρους, αρνείται να παραιτηθεί, μετέδωσε σήμερα η δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD. Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Βουλφ. Η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, πάντως, πρόκειται να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξη,  στα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, δήλωσαν πηγές προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας του οποίου η θητεία έχει κυρίως θεσμικό χαρακτήρα, αντιμετωπίζει κατηγορίες από τα μέσα Δεκεμβρίου μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου για ένα δάνειο με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο που έλαβε ο Βουλφ από ένα ζευγάρι πλούσιων επιχειρηματιών.

Χθες η υπόθεση πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά το δημοσίευμα της Bild, η οποία θεωρείται η πιο ισχυρή ευρωπαϊκή εφημερίδα με 12 εκατομμύρια αναγνώστες, ότι δέχθηκε εκφοβισμό για να "πνίξει" το σκάνδαλο.

Μια δημοσκόπηση που παραγγέλθηκε από το περιοδικό Stern έδειξε πως 63% των Γερμανών είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά του Βουλφ ως προέδρου και 30% δεν είναι ικανοποιημένοι. Εντούτοις η δημοσκόπηση αυτή της εταιρείας Forsa πραγματοποιήθηκε πριν αποκαλυφθεί, τη Δευτέρα, το θέμα των τηλεφωνημάτων στην εφημερίδα.

Βαρώνος του συντηρητικού κόμματος CDU της Αγγελα Μέρκελ και φερόμενος επί μακρόν ως ένας εν δυνάμει αντίπαλος της καγκελαρίου, ο Βουλφ δεν εξελέγη στην προεδρία της Δημοκρατίας παρά με την τρίτη ψηφοφορία στις 30 Ιουνίου 2010, τη στιγμή που ο κεντροδεξιός συνασπισμός διέθετε θεωρητικά επαρκή πλειοψηφία ώστε ο Βουλφ να εκλεγεί κατά την πρώτη ψηφοφορία, επιτρέποντας έτσι στους μεγάλους εκλέκτορες να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην καγκελάριο και τον κεντροδεξιό συνασπισμό της.