Η ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών) Βιέκοσλαβ Μπεβάντα, ο οποίος εκτίμησε ότι οι σχέσεις με την Κροατία δεν θα γίνουν πιο πολύπλοκες μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). «Μία από τις προτεραιότητες θα είναι οι εντατικές επαφές με τους γείτονες, με πρώτη την Κροατία, με την οποία έχουμε το μεγαλύτερο μήκος συνόρων. Με ενθαρρύνει το γεγονός ότι μια από τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Κροατίας, κ. Μιλάνοβιτς ήταν ότι προτεραιότητα θα είναι η συνεργασία με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» είπε ο κ. Μπεβάντα, σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Μόσταρ.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βοσνίας εξέφρασε την προσδοκία ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επιδεινωθούν μετά την καθιέρωση του καθεστώτος Σένγκεν στα σύνορα.

«Και η Κροατία ενδιαφέρεται για τις καλές σχέσεις με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Κροατία και το αντίστροφο» σημείωσε ο κ. Μπεβάντα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βοσνίας απέρριψε ως αβάσιμους τους φόβους πολιτικών εκπροσώπων των Μουσουλμάνων ότι μεγαλύτερος ρόλος της Κροατίας και της Σερβίας θα είναι επιζήμιος για τους Μουσουλμάνους.

«Είναι αποτέλεσμα ανεύθυνων πολιτικών δηλώσεων και μεθοδεύσεων των ΜΜΕ. Δεν έχω όφελος από τη διπλή υπηκοότητα και από τη δυνατότητα να μπορώ να ταξιδεύω στην Κροατία. Η Βοσνία είναι η χώρα μου και εδώ πρέπει να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε την ισότητα» πρόσθεσε ο κ. Μπεβάντα, στέλεχος του κόμματος Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (HDZ BiH).

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βοσνίας στήριξε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς για την κατασκευή τμήματος άξονα Αδριατικής-Ιονίου, μέσω της Βοσνίας, έως το Ντουμπρόβνικ.