Ομαδικός τάφος, ο οποίος περιείχε τουλάχιστον 10 ανθρώπινα κρανία βρέθηκε στο βόρειο Αφγανιστάν από εργάτες οι οποίοι έσκαβαν το έδαφος για να κατασκευαστεί ένας όρχος σε στρατόπεδο, ανέφεραν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι. Η ανακάλυψη του τάφου έγινε την Τρίτη στην βόρεια περιοχή του Αφγανιστάν Μπάλχ, στην περιφέρεια Ντεχ Ντάντι, κοντά σε ένα σημείο όπου έγινε μια μεγάλη μάχη κατά την διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 

«Ανασύραμε 10 με 15 σκελετούς από τον τάφο και μετά σταματήσαμε να σκάβουμε», είπε ο Μοχάμαντ Ναχίμ, εκπρόσωπος του Αφγανικού στρατού στον βορρά.

Ο Ναχίμ πρόσθεσε ότι ο στρατός ζήτησε να διερευνηθεί ο τάφος από ιατροδικαστή και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα χέρια των ανθρωπίνων σκελετών ήταν δεμένα πισθάγκωνα με μπλε σκοινί. 

Ο στρατός σταμάτησε τα έργα γύρω από τον τάφο την Τετάρτη, έπειτα από αίτημα που διατύπωσε την ανεξάρτητη επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία θα ερευνήσει το πότε σκοτώθηκαν τα άτομα, δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της επιτροπής Σάγιεντ Μοχάμαντ.

«Σύντομα θα είναι σαφές το ποιοι ήταν και γιατί σκοτώθηκαν» πρόσθεσε ο Ναχίμ. Αξιωματούχοι του στρατού υπολογίζουν πως ο αριθμός των πτωμάτων στον τάφο μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Ο τάφος βρέθηκε περίπου 2 χιλιόμετρα από την Κάλα - ε- Γιαντζί, όπου οι Ταλιμπάν είχαν σκοτώσει εκατοντάδες άνδρες της Συμμαχίας του Βορρά υπό Άχμαντ Σαχ Μασούντ, που θεωρείται εθνικός ήρωας από τη σημερινή κυβέρνηση.