Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ αναρρώνει μετά την χειρουργική επέμβαση διάρκειας 3½ ωρών στην οποία υποβλήθηκε με επιτυχία σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Αλφρέδο Σκοτσιμάρο στους δημοσιογράφους. «Η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ διεξήχθη χωρίς οποιαδήποτε επιπλοκή ή πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι η 58χρονη πολιτικός θα παραμείνει στο νοσοκομείο για περίπου 72 ώρες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την διάγνωση, αφού ο καρκίνος από τον οποίο έχει προσβληθεί εντοπίστηκε σε τακτική ιατρική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε πριν από το τα Χριστούγεννα. Οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι η 58χρονη πρόεδρος έχει πάνω από 90% πιθανότητες αποθεραπείας.

Η διάγνωση προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας στη χώρα όπου η Εύα Περόν, σύζυγος του Χουάν Περόν, γνωστή ως Εβίτα, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο λατρείας μεγάλου μέρους του πληθυσμού δεκαετίες μετά το θάνατό της από καρκίνο σε ηλικία 33 ετών. Όπως και η Περόν, η Φερνάντες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τις προσπάθειές της να βοηθήσει όσους πλήττει η ανέχεια στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, η επέμβαση άρχισε στις 08:20 τοπική ώρα [13:20 ώρα Ελλάδας].

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δύναμη Κριστίνα», δεκάδες υποστηρικτές της προέδρου, που την υποστήριξαν μετά το θάνατο, το 2010, του συζύγου και προκατόχου της Νέστορ Κίρσνερ, συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο στην πόλη Πιλάρ, περίπου 45 χλμ. βόρεια του Μπουένος Άιρες.

«Αρχίσαμε μια δέηση χθες με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Υποστηρίζουμε την πρόεδρό μας. Την υποστηρίζουμε», δήλωσε μια 50χρονη γυναίκα που βρισκόταν εκεί.

Ο αντιπρόεδρος Αμάντο Μπούντου θα αντικαταστήσει την Κίρσνερ στην διάρκεια της 20ήμερης αδείας της από την άσκηση των καθηκόντων της.

Είναι μια από τους αρκετούς ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο -- ανάμεσά τους ο Ούγο Τσάβες, πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Φερνάνδο Λούγο, πρόεδρος της Παραγουάης, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.