ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Στήριξη του ΕΣΚ στην αντιπολίτευση

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2012, 19:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ουγγαρία: Στήριξη του ΕΣΚ στην αντιπολίτευση
Facebook Twitter Whatsapp
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) εξέφρασε σήμερα την συμπαράστασή του στην ουγγρική αντιπολίτευση, κρίνοντας συνάμα πως η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν δεν ελέγχει πια την κατάσταση στην χώρα.
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) εξέφρασε σήμερα την συμπαράστασή του στην ουγγρική αντιπολίτευση, κρίνοντας συνάμα πως η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν δεν ελέγχει πια την κατάσταση στην χώρα. «Ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τον καθένα να κατανοήσει πως η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης», τονίζει σε ανακοίνωσή του από τη Σόφια ο προσωρινός πρόεδρος του ΕΣΚ Βούλγαρος Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο ίδιος εξαίρει τη στάση του επικεφαλής του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «Ατίλα Μεστερχάζι, ο οποίος συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας συμμαχίας για τη δημοκρατία» στην Ουγγαρία.

«Το ΕΣΚ δεσμεύεται ότι θα εγγυηθεί την στήριξη αυτής της συμμαχίας», προσθέτει στο ανακοινωθέν του.

Ο Στανίσεφ καταγγέλλει «τα ολοένα και πιο αυταρχικά μέτρα», που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Όρμπαν. Το Κοινοβούλιο, ελεγχόμενο από την πλειοψηφία του κόμματός του Fidesz, υιοθέτησε ένα νέο Σύνταγμα με αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά και μία σειρά από ιδιαίτερα αμφιλεγόμενους νόμους, όπως η μεταρρύθμιση στην Κεντρική Τράπεζα που απειλεί την ανεξαρτησία της.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΕΣΚ Φιλίπ Κορντερί κατακεραύνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει το Fidesz), διότι δεν έχει λάβει θέση για την κατάσταση στην Ουγγαρία.

«Η σιωπή του ΕΛΚ γίνεται εκκωφαντική. Το ΕΣΚ καλεί το ΕΛΚ να αποπέμψει το Fidesz έως ότου οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Ουγγαρία επανέλθουν στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους», υπογραμμίζει.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που κινητοποίησαν η αντιπολίτευση και τα κοινωνικά κινήματα στην Ουγγαρία, διαδήλωσαν τη Δευτέρα στη Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι κατά του νέου Συντάγματος, που εδραιώνει την απόλυτη εξουσία του πρωθυπουργού και του κόμματός του.