Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αφού το κόμμα του του ζήτησε να παραμείνει στη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 21 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.  Στα τέλη Δεκεμβρίου ο Σάλεχ είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι  «για να διευκολύνει τη δράση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διεξαγωγή των αναμενόμενων προεδρικών εκλογών», έπειτα από τις οποίες αναμένεται να παραδώσει την εξουσία, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε στο Ριάντ στις 23 Νοεμβρίου μετά από την πρωτοβουλία που έλαβαν οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενημέρωσης Άμπντο αλ Τζανάντι δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο Σάλεχ αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματός του, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, «τον πίεσαν να μην ταξιδέψει (...) γιατί οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς εκείνον». 

«Γι' αυτό το λόγο ο πρόεδρος αποφάσισε να μην φύγει», δήλωσε ο αλ Τζανάντι επισημαίνοντας ότι «οι πληροφορίες που αναφέρονται σε μία διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Σάλεχ σχετικά με το ταξίδι του δεν είναι αληθείς».

Το επίσημο πρακτορείο της χώρας Saba μετέδωσε ότι ο Σάλεχ δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους το κόμματός του ότι δεσμεύεται «για την επιτυχία της πρωτοβουλίας (του Κόλπου) και την εφαρμογή της». 

Χθες Τρίτη βράδυ ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μαρκ Τόνερ, είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν «να εξετάζουν» το αίτημα έκδοσης βίζας που έχει υποβάλει ο Σάλεχ. 

Ο Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, είναι αντιμέτωπος από τον Ιανουάριο του 2011 με ένα κίνημα αμφισβήτησης. Στις 23 Νοεμβρίου έπειτα από μήνες υπεκφυγών υπέγραψε στο Ριάντ μία συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας στην οποία προβλέπεται ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του μετά τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα. Σε αντάλλαγμα κέρδισε ολική αμνηστία για τον ίδιο και τους οικείους του. 

Βάσει αυτής της συμφωνίας ο Σάλεχ παρέδωσε την εξουσία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ο οποίος αναμένεται να είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και να διεκδικήσει θητεία δύο ετών.