Η Κίνα απέρριψε την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποθέσεις της στο όνομα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μετά την δήλωση της Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που εξέφρασε τη λύπη της για την καταδίκη δύο διαφωνούντων την περασμένη εβδομάδα. "Ο κόσμος δεν θα πρέπει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας με την πρόφαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τόνισε ο Χονγκ Λι εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Οι δικαστικές αρχές της Κίνας χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές με πλήρη ανεξαρτησία και σύμφωνα με το νόμο", πρόσθεσε.

Η Αστον εξέφρασε τη λύπη της για την "επιδείνωση" της κατάστασης των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, μετά την καταδίκη του Τσεν Γουέι και του Τσεν Σι σε κάθειρξη εννιά και δέκα χρόνων αντίστοιχα.

Οι άνθρωποι που παραβιάζουν τους "κινεζικούς νόμους θα πρέπει να τιμωρούνται από το νόμο", πρόσθεσε ο Χονγκ και τόνισε πως η Κίνα είναι ένα "κράτος Δικαίου".

Η Αστον εξέφρασε επίσης τη μεγάλη ανησυχία της για την περίπτωση της ακτιβίστριας Νι Γιουλάν, η δίκη της οποίας άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της. Η Νι πρόσφερε νομική βοήθεια στα θύματα απαλλοτριώσεων και βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρική πολυθρόνα μετά την προηγούμενη κράτησή της.
TAGS