Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ζήτησε σήμερα από τους Αμερικανούς να παραδώσουν στην κυβέρνησή του, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, τον έλεγχο της φυλακής Μπάγκραμ, στα βόρεια της Καμπούλ, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν. Ο Καρζάι "διόρισε μια επιτροπή για να παραχωρηθεί πλήρως ο έλεγχος της φυλακής Μπάγκραμ στην αφγανική κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα, αρχής γενομένης από σήμερα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την προεδρία.

Ο Αφγανός πρόεδρος ενημερώθηκε σήμερα για την έκθεση του Γκιουλ Ραχμάν Κάζι, του προέδρου της επιτροπής εποπτείας του συντάγματος, ο οποίος περιέγραψε "πολλές περιπτώσεις παραβιάσεις του αφγανικού συντάγματος, άλλων νόμων της χώρας και των συνθηκών που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Το 2010 ο Καρζάι είχε επιφορτίσει την επιτροπή αυτή να φροντίσει για την παράδοση της φυλακής και των κρατουμένων στις αφγανικές αρχές μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. "Η επιτροπή πήρε εντολή να ολοκληρώσει τη διαδικασία (παραλαβής της φυλακής) μέσα σε ένα μήνα ώστε να αποφευχθούν άλλες παραβιάσεις της αφγανικής εθνικής κυριαρχίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Γαλλία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν, έκρινε ότι η δημιουργία ενός γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα "στάδιο" στην πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών το 2014.

Η Γαλλία "τάσσεται υπέρ των πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση" της συμφιλίωσης, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ. "Η αφγανική κυβέρνηση και το σύνολο της αφγανικής κοινωνίας που επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία αναζητούν εδώ και καιρό έναν σαφώς προσδιορισμένο συνομιλητή από την πλευρά των Ταλιμπάν. Το άνοιγμα ενός γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στάδιο της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες προεδρικές εκλογές το 2014", πρόσθεσε.

Την Τρίτη οι Ταλιμπάν δήλωσαν "έτοιμοι" να ανοίξουν ένα πολιτικό γραφείο εκτός Αφγανιστάν για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά από δέκα χρόνια πολέμου με την Καμπούλ και το ΝΑΤΟ.