Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελας Μέρκελ, ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να παραμερίσουν τις διαφορές τους για την Ευρώπη και να συσπειρωθούν ώστε το FDP να παραμείνει στη βουλή μετά τις επόμενες εκλογές. Ο Ρέσλερ δέχεται πιέσεις να συσπειρώσει το κόμμα στη διάρκεια του συνεδρίου του σήμερα και αύριο και να εδραιώσει την εξουσία του, οκτώ μήνες αφού ανέλαβε την προεδρία του FDP από τον Γκίντο Βεστερβέλε.

Το κόμμα βλέπει από τον Σεπτέμβριο τη δημοτικότητά του να βρίσκεται κάτω από το όριο του 5%, που είναι απαραίτητο για την είσοδό του στη βουλή, μετά το ποσοστό ρεκόρ του 14,6% που κέρδισε στις εκλογές του 2009.

Η μείωση της δύναμης του FDP πλήττει και τη Μέρκελ, η οποία αν επανεκλεγεί το 2013 ενδέχεται να χρειαστεί να αναζητήσει νέο σύμμαχο.

Το FDP πλήττεται από εσωτερικές διαμάχες και διχόνοιες σχετικά με την πολιτική του και πολλοί από τους υποστηρικτές του δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αποτυχία του να προχωρήσει στις μειώσεις φόρων που είχε υποσχεθεί.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος Μπίργκιτ Χόμπουργκερ ανακοίνωσε ότι το FDP πρέπει να κάνει σοβαρή, σταθερή δουλειά και να συσπειρωθεί αν επιθυμεί να αφήσει πίσω του ένα "απογοητευτικό" 2011.

Τα σχόλια της Χόμπουργκερ γίνονται μία ημέρα αφού ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος Πάτρικ Ντέρινγκ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του σε γερμανικό περιοδικό ότι ο Ρέσλερ "δεν είναι μαχητής".

Ο Ντέρινγκ έστειλε επιστολή στην ηγεσία του FDP στην οποία επισημαίνει ότι λυπάται για την αναστάτωση που προκάλεσε το άρθρο του περιοδικού Stern, ενώ επέμεινε ότι αυτή η δήλωση απομονώθηκε από το υπόλοιπο κείμενο.

Ο πολιτικός αναλυτής Μάνφρεντ Γκίλνερ εκτιμά: "Για πρώτη φορά διακυβεύεται η επιβίωση του FDP. Δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλη περίπτωση ένα κόμμα να παραμένει κάτω από το 5% για τόσο μεγάλο διάστημα".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern, η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, το FDP κερδίζει μόλις το 3% της πρόθεσης ψήφου.