Οι αρχές της Σλοβενίας κατήγγειλαν σήμερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζόζεφ Μουσομέλι για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τα κόμματα που φέρονται ότι θα συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση συμμαχίας.

«Οι κυβερνήσεις δεν σχηματίζονται από ξένους πρεσβευτές, ή αλλοδαπούς αντιπροσώπους. Είναι στον λαό και στα κόμματα της Σλοβενίας που εναπόκειται να το κάνουν», προειδοποίησε ο Σλοβένος πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ.

Τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Μουσομέλι συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και πρότεινε να μεσολαβήσει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σύνθεση μίας κυβέρνησης συμμαχίας.

Ο Σλοβένος ΥΠΕΞ Σαμουέλ Ζόγκμπαρ δήλωσε χθες πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου του κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή και τον προειδοποίησε πως οι αρχές «δεν εγκρίνουν τη συμπεριφορά του όσον αφορά τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό συμμαχίας».

Ο Τουρκ ζήτησε σήμερα από τον εκατομμυριούχο Ζόραν Γιάνκοβιτς, κεντροαριστερό δήμαρχο της Λουμπλιάνας, να σχηματίσει κυβέρνηση ένα μήνα μετά την απρόσμενη επικράτηση του κόμματός του «Θετική Σλοβενία» στις βουλευτικές εκλογές με 28,5%.