Στα βήματα του πατέρα της Ζαν Μαρί Λε Πεν είναι πολύ πιθανό να βαδίσει η Μαρίν Λε Πεν υπό προϋποθέσεις, αφού νέα δημοσκόπηση παρουσιάζει το 30% των Γάλλων να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να  ψηφίσει την ηγέτιδα του «Εθνικού Μετώπου», φέρνοντας μνήμες 2002 σε Γαλλία και Ευρώπη. Σε δημοσκόπηση της Liberation, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, η εθνικοσοσιαλίστρια Λε Πεν «φλερτάρει» με ένα ποσοστό που είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα στις προεδρικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, με το 1/3 -σχεδόν- των Γάλλων να εξετάζει το ενδεχόμενο να την επιλέξει.

Ο πατέρας της και προκάτοχός της στην ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος, Ζαν Μαρί Λε Πεν, είχε ταράξει τα πολιτικά νερά της Γαλλίας και της Ευρώπης το 2002 όταν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποκλείοντας τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν (συγκεντρώνοντας 16,9%) και χάνοντας τελικά από τον κεντροδεξιό Ζακ Σιράκ.

Η άνοδος της δημοτικότητας της Λε Πεν στην δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και πολιτικού αδιεξόδου, δεν μπορεί παρά να μην φέρνει ανησυχία στους Ευρωπαίους και μνήμες από σκοτεινές εποχές. Η Μεγάλη Ύφεση των τελών και της δεκαετίας του '20 και των αρχών του '30 προκάλεσε την έκρηξη του εθνικοσοσιαλισμού που εκφράστηκε με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ασφαλώς και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Χίτλερ, ούτε η Λε Πεν θα βγάλει άρματα στους δρόμους. Όμως, η επικεφαλής του National Front συνεχίζει την άνοδο των εθνικοσοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη που φυσικά εκφράζουν έντονα των ευρωσκεπτικισμό. Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία (ως κυβερνητικός εταίρος), ΛΑΟΣ (το ίδιο), Αληθινοί Φινλανδοί, ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις.

Η γαλλίδα ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου με δεδομένο το ότι συγκεντρώνει 15-20% στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να απειλεί κάποιον εκ των Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί. Εάν όμως, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη χειροτερέψει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και η κρίση βαθύνει, ο ευρωσκεπτικισμός θα δυναμώσει.

Αποτέλεσμα θα είναι η ενδυνάμωση των εθνικιστικών κομμάτων με τη Λε Πεν να αναμένει τη μείωση των ποσοστών των δύο προαναφερθέντων και του Φρανσουά Μπαϊρού, οπότε όλα θα είναι πλέον πιθανά.


Bαγγέλης Βιτζηλαίος