Πυρ και μανία έκαναν τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου και υπουργό Δικαιοσύνης Χαϊρεντίν Κούτσι οι πολιτικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς κατά την επίσκεψή του στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι στις 7 Ιανουαρίου. Ο Κούτσι επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν θα επιτρέψει στο μέλλον την επίσκεψη του Τάντις στη χώρα.

Ο Κούτσι, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κλαν Κόσοβα», είπε ότι Τάντιτς έκανε κατάχρηση της επίσκεψής του στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι και προέβη σε πολιτικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι το Κόσοβο είναι σερβική γη, ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και ότι δεν έχει πρόθεση να αποσύρει τις παράλληλες δομές από το βορρά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους κατά την παραμονή του στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι, τόνισε ότι το μόνο που έχει νόημα για τα Χριστούγεννα είναι να αποσταλεί από το συγκεκριμένο μοναστήρι μήνυμα ειρήνης προς τους Σέρβους, τους Αλβανούς και τη διεθνή κοινότητα.

«Νομίζω ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να ειπωθεί εδώ στο Βίσοκι Ντετσάνι κι αυτό γιατί η μονή είναι ιερός τόπος, όχι μόνο για το λαό μας, αλλά για οποιονδήποτε επισκέπτεται το Κόσοβό μας, τη χώρα μας. Αυτός είναι ο κοινός μας ευρωπαϊκός χώρος» υπογράμμισε ο Τάντιτς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Τάντιτς είπε ότι η απάντησή του είναι γνωστή και σύντομη: ποτέ.