Περισσότερες από εκατό πτήσεις των ισπανικών αερογραμμών Iberia ακυρώθηκαν σήμερα λόγω μιας νέας 24ωρης απεργίας των πιλότων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία μιας θυγατρικής χαμηλούς κόστους, της Iberia Express. Συνυπολογίζοντας την προσεχή απεργιακή μέρα, την Τετάρτη, 213 πτήσεις θα ακυρωθούν και 23.500 επιβάτες θα ταλαιπωρηθούν αυτή την εβδομάδα ωστόσο «όλοι τους ειδοποιήθηκαν και τους προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αερογραμμών.

«Εκατόν εννέα πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα, δηλαδή το 35% από τις 303 προγραμματισμένες πτήσεις και 104 θα ακυρωθούν την Τετάρτη», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Δύο ημέρες απεργίας είχαν ήδη οδηγήσει στην ακύρωση περίπου εκατό πτήσεων ημερησίως στις 18 και 29 Δεκεμβρίου.

Αυτή τη φορά, η εξεύρεση λύσης για τους επιβάτες «ήταν πολύ πιο δύσκολη, γιατί (η απεργία) συμπίπτει με την επιστροφή από τις διακοπές», είπε η εκπρόσωπος.

Η κινητοποίηση πλήττει περισσότερο τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, μεταξύ τους αυτές προς την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί «ούτε οι πτήσεις προς τις Καναρίους και τις Βαλεαρίδες Νήσους, ούτε οι πτήσεις που εκτελούν οι Air Nostrum, Vueling και άλλες εταιρίες», επισημαίνει η Iberia

Το συνδικάτο των πιλότων Sepla πραγματοποιεί την απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία της Iberia Express, υποστηρίζοντας ότι χαμηλές αποδοχές θα προταθούν στο νέο προσωπικό και καταγγέλλοντας "παραβίαση της νομοθεσίας" για μη τήρηση της συλλογικής σύμβασης.


Η εταιρία βεβαιώνει ότι η ίδρυση της Iberia Express δεν θα πλήξει τους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους του νυν προσωπικού. 

Η θυγατρική χαμηλού κόστους θα εκτελεί πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2012, όπως προγραμματίζει η Iberia, που ανήκει στον όμιλο International Airlines Group (IAG) μετά τη συγχώνευσή της τον Ιανουάριο του 2011 με τη British Airways.