Το Ιράν έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε εγκαταστάσεις κατασκευασμένες βαθιά μέσα σ' ένα βουνό, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές, μια κίνηση που είναι πιθανό να κλιμακώσει περαιτέρω τη διένεξη με τη Δύση αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Οι πηγές δήλωσαν ότι ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% έχει αρχίσει στην υπόγεια εγκατάσταση Φορντόβ, κοντά στη σιιτική ιερή πόλη της Κομ.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι ετοιμαζόταν να μεταφέρει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντόβ από την κύρια εγκατάσταση εμπλουτισμού που βρίσκεται στη Νατάνζ. Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να έχει τόσο μη στρατιωτικές, όσο και στρατιωτικές χρήσεις.

Η απόφαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διεξάγει ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες στις υπόγειες εγκαταστάσεις --που προσφέρουν καλύτερη προστασία από εχθρικές επιθέσεις-- μπορεί να περιπλέξει τις διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης.


Επιβεβαιώνει η ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου σε μία υπόγεια εγκατάσταση και ανέφερε ότι όλο το πυρηνικό υλικό βρίσκεται υπό την επίβλεψη της.

Διπλωμάτες στη Βιένη, όπου εδρεύει η ΙΑΕΑ, ανέφεραν νωρίτερα ότι το Ιράν ξεκίνησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στο Φορντό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κομ και σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νότια της Τεχεράνης.

"Η ΙΑΕΑ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%... χρησιμοποιώντας συσκευές φυγοκέντρησης στο Φορντό" δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Γκιλ Τούντορ.

"Όλο το πυρηνικό υλικό στην εγκατάσταση παραμένει υπό τον περιορισμό και την επίβλεψη της Υπηρεσίας" πρόσθεσε.
TAGS