Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να είναι "προσεκτικές στα λόγια και τις πράξεις" και δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις συνέπειες της νέας αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας. Η δήλωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Γκενγκ Γιανσένγκ ήταν η πληρέστερη μέχρι στιγμής αντίδραση του Πεκίνου στη νέα στρατηγική του Πενταγώνου που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

 "Επισημάναμε ότι οι ΗΠΑ εξέδωσαν αυτόν τον οδηγό για την αμυντική στρατηγική τους και θα παρατηρούμε από κοντά τις συνέπειες που έχουν οι στρατηγικές στρατιωτικές ρυθμίσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού και στις εξελίξεις στην παγκόσμια ασφάλεια", αναφέρει ο Γκενγκ στη δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου (www.mod.gov.cn).

"Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της Κίνας από την πλευρά των ΗΠΑ σ' αυτό το έγγραφο είναι εντελώς αβάσιμες", δήλωσε ο Γκενγκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι "προσεκτικές στα λόγια και τις πράξεις τους".

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα μια αμυντική στρατηγική για την προώθηση της ισχύος τους στην Ασία, σε μια απόπειρα να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη δυνατότητα της Κίνας να ελέγχει την αμερικανική ισχύ στην περιοχή.

Βάσει της νέας στρατηγικής, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μεγάλες βάσεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και θα αναπτύξουν αμερικανούς Πεζοναύτες, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στο Βόρειο Έδαφος της Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS