Το ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο του Μπαχρέιν ανακάλεσε σήμερα την καταδίκη σε θάνατο δύο σιιτών ακτιβιστών, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο αστυνομικών, ενώ ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε σε τρεις άλλους κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση, όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους. Ο Άλι Αμπντάλα Χάσαν αλ Σένγκας και ο Αμπντελαζίζ Ιμπραχίμ Χουσέιν είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών τον Απρίλιο από ένα ειδικό δικαστήριο.

"Η απόφαση ακυρώθηκε και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο εφετείο", δήλωσε ο δικηγόρος τους Μόχσεν αλ Αλάουι.

"Είναι θετικό βήμα και είμαστε αισιόδοξοι", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι στο εφετείο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη μαρτυρία ενός αστυνομικού ο οποίος θα καταθέσει ότι τα στοιχεία εναντίον των κατηγορούμενων είναι κατασκευασμένα.

Οι πέντε αυτοί ακτιβιστές ανήκαν σε μία ομάδα επτά ανθρώπων που δικάστηκαν για τη δολοφονία δύο αστυνομικών. Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην στην ποινή του θανάτου και η ποινή τους δεν έχει ακυρωθεί.

Παράλληλα, περίπου είκοσι γιατροί και μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου Σαλμανίγια της Μανάμα, που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για την υποστήριξη των σιιτών διαδηλωτών, εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον του εφετείου.

Οι γιατροί αυτοί ζήτησαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν και να μπορέσουν να πληρωθούν τους μισθούς τους που έχουν δεσμευθεί, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από αυτούς, ο Άλι Αλέκρι.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν επίσης την αναβολή της δίκης τους μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται στις 25 Ιανουαρίου, για τη νομιμότητα του ειδικού δικαστηρίου από το οποίο καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό.

Το εφετείο αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Σε μία τρίτη υπόθεση, ένα πολιτικό δικαστήριο ανέβαλε για τις 25 Ιανουαρίου τη δίκη οκτώ ανθρώπων, τρεις από τους οποίους δικάζονται ερήμην, που κατηγορούνται ότι δημιούργησαν "ένα τρομοκρατικό δίκτυο" που συνδέεται με το Ιράν.

Το Μπαχρέιν, ένα βασίλειο στο οποίο πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, έδρα του Πέμπτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατέστειλε βίαια μια σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πέρυσι, με τη βοήθεια άλλων μοναρχιών του Κόλπου. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υπάρξει βίαια, αιματηρά επεισόδια.