Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συναντηθεί απόψε στην Άγκυρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπως έγινε γνωστό από τουρκικές διπλωματικές πηγές. Οι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν επίσης στα θέματα του Ιράκ, της Συρίας και της Αραβικής Άνοιξης.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η επίσκεψη του Μπερνς εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν με στόχο να αναγκάσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία κάθε ξένου οικονομικού ιδρύματος που θα έχει συναλλαγές με την Ιρανική Κεντρική Τράπεζα στον πετρελαϊκό τομέα. Νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν αναμένεται ότι θα ανακοινώσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Τουρκία ωστόσο θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται παρά μόνο από τις κυρώσεις που αποφασίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2011 το Ιράν κάλυψε σχεδόν το 40% των πετρελαϊκών αναγκών της Τουρκίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία Κίνα, Γαλλία, Βρετανία συν την Γερμανία) έχουν διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2011, μετά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών που είχε διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, είπε ότι ελπίζει οι διαπραγματεύσεις αυτές να ξαναρχίσουν στην Τουρκία.

Η Άγκυρα «είναι έτοιμη να κάνει το καλύτερο δυνατό για μια ειρηνική λύση» στο πρόβλημα, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το σημαντικό είναι να περιοριστεί η ένταση», πρόσθεσε.