Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα κατά ενός «εμφυλίου πολέμου και ενός πολέμου των θρησκειών» στη Συρία. «Η κατάσταση που εξελίσσεται εκεί οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, σε φυλετικό πόλεμο, πόλεμο των θρησκειών και των κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο. Ένας εμφύλιος πόλεμος που θα μπορούσε να λάβει χώρα θα μας έβαζε σε δύσκολη θέση... και θα αποτελούσε απειλή για μας», δήλωσε.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 910 χιλιομέτρων με τη Συρία, πρώην σύμμαχο της, έχει επανειλημμένα καταδικάσει την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, το οποίο έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν ζήτησε αρκετές φορές πέρυσι την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Συρία έχει μια κυβέρνηση που δολοφονεί τους ίδιους τους πολίτες της. Κανείς δεν μπορεί να εγκρίνει (...) τα αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε.

Η Τουρκία συντάχθηκε με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις δυτικές δυνάμεις για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού. Έχει αναστείλει τις οικονομικές συμβάσεις πίστωσης προς τη Συρία και έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να εφαρμόζει αυτές τις κυρώσεις, και ότι αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης.
TAGS