Αισθητή κάμψη σημειώθηκε στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ύστερα από τις αλλεπάλληλες μεγάλες διαδηλώσεις για την επανάληψη -λόγω νοθείας- των βουλευτικών εκλογών. Συγκεκριμένα (σύμφωνα με τον κρατικό Ινστιτούτο Vziom) μόνον 38% των ερωτηθέντων εκλογέων απάντησαν ότι "ο Πούτιν έχει τα πρωτεία στην πολιτική σκηνή", από ένα 55% που πίστευε το ίδιο στο μέσον του περασμένου έτους.

Ταυτόχρονα (σύμφωνα με την ίδια πηγή) ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει πλέον δημοφιλία 19%, από 37% πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν μεθοδεύει να διαδεχθεί στο ύπατο αξίωμα της Ρωσίας τον Μεντβέντεφ, όταν γίνουν -την 4η Μαρτίου- οι προεδρικές εκλογές.

Όμως ο Πούτιν έχει ήδη κάνει δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες, από το 2000 έως το 2008.

Η ρωσική αντιπολίτευση έκρινε νοθευμένο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες προπορεύθηκε, με διαφορά, το κόμμα των Πούτιν και Μεντβέντεφ "Ενωμένη Ρωσία". Έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων (με το παλαιό ημερολόγιο) έως και 120 χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές (περίπου 30 χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία) κατέβηκαν στο δρόμο στη Μόσχα, σε δεκάδες μεγάλες πόλεις επίσης, καταγγέλλοντας "τη νοθεία" που έγινε στις βουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης για τον ίδιο σκοπό έχει προγραμματιστεί για την 4η Φεβρουαρίου, ώστε να συμπέσει χρονικά με την προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν.

Ο Πούτιν κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα επιδιώξει να πείσει τους εκλογείς ότι μπορεί να πατάξει: τον αλκοολισμό, το οργανωμένο έγκλημα, την ανεξέλεγκτη βία, τη διαφθορά, αναφέρουν στη Μόσχα καλά πληροφορημένες πηγές. Επίσης, προσθέτουν οι ίδιες, ο Πούτιν θα αναδείξει ως προτεραιότητες της τρίτης προεδρίας του την ενίσχυση του δικτύου των υποδομών και των τοπικών οικονομιών.