Ικανοποιητική χαρακτήρισε σήμερα από το Κάιρο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο, που ήταν οι πρώτες που διεξάγονται από την πτώση το Φεβρουάριο του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. "Υπήρξαν ορισμένα προβλήματα, αλλά σε συνολικό επίπεδο η επιθυμία του κόσμου μπόρεσε να εκφραστεί κατάλληλα", δήλωσε ο Κάρτερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη "ειρηνικά.

Ο Κάρτερ διευθύνει το ίδρυμα Carter Center, το οποίο είχε ρόλο παρατηρητή στην εκλογική διαδικασία στην Αίγυπτο.

Σε ερώτηση που του έγινε, για την ευρεία νίκη των ισλαμιστών στις εκλογές αυτές, ο Κάρτερ απάντησε ότι αυτό "δεν μου θέτει κανένα πρόβλημα" και διαβεβαίωσε ότι "ούτε η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με αυτό".

Η επίσκεψη του Κάρτερ στο Κάιρο γίνεται μερικές ημέρες μετά τις έρευνες των δικαστικών αρχών και της αιγυπτιακής αστυνομίας στα γραφεία αιγυπτιακών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκ των οποίων πολλές ήταν επιφορτισμένες με την επίβλεψη των εκλογών, με αιτιολογία ότι δέχονταν παράνομα ξένους πόρους.

Έρευνες έγιναν και στα γραφεία τριών αμερικανικών οργανώσεων -Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI), Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI) και Freedom House (Οίκος της Ελευθερίας)- το οποίο προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον.

Ο Κάρτερ, ο οποίος έφτασε χθες στην Αίγυπτο, αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Οι εκλογές για την κάτω βουλή της Αιγύπτου, οι οποίες άρχισαν στις 28 Νοεμβρίου και διεξήχθησαν σε τρεις διαδοχικές γεωγραφικές ζώνες, θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, με εξαίρεση τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ακυρώθηκε η ψηφοφορία λόγω παρατυπιών ή τεχνικών προβλημάτων, στις οποίες θα επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία ως τις 19 Ιανουαρίου.

Η ημερομηνία δημοσίευσης των συνολικών επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών αυτών στην Αίγυπτο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή.

Τις εκλογές που διεξήχθησαν για την κάτω βουλή θα ακολουθήσουν αυτές που θα γίνουν από τις 29 Ιανουαρίου για την άνω βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ