Η πρόταση της κυβέρνησης της Υεμένης να χορηγήσει ασυλία στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ με αντάλλαγμα την σύντομη αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνιστά προσβολή για χιλιάδες ανθρώπους που υπέφεραν εξαιτίας του και θα πρέπει να απορριφθεί από το κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση ενότητας -που έχει σχηματιστεί από το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του Σάλεχ, και την αντιπολίτευση βάσει της πρότασης των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για μεταβίβαση της εξουσίας- ενέκρινε την Κυριακή προσχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο προσφέρεται ασυλία στον Σάλεχ προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που έχουν παραλύσει την χώρα εδώ και ένα χρόνο.

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αναφέρει σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, ότι το μέτρο αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ασυλία για σοβαρά εγκλήματα όπως οι φονικές επιθέσεις με στόχο αντικυβερνητικούς διαδηλωτές το 2011.

«Η ψήφιση αυτού του νόμου θα είναι προσβολή για χιλιάδες θύματα της καταπιεστικής διακυβέρνησης του Σάλεχ, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών ειρηνικών διαδηλωτών που σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο», δήλωσε η Σάρα Λία Γουϊτσον, επικεφαλής του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης.

«Οι αρχές της Υεμένης θα πρέπει να φυλακίζουν αυτούς που ευθύνονται για σοβαρά εγκλήματα, όχι να τους ανταμείβει δίνοντάς τους άδεια να σκοτώνουν».

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι επίσης εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το προσχέδιο. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη τον υπερασπίστηκαν λέγοντας ότι προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου για τους όρους της αμνηστίας προκειμένου να πειστεί ο Σάλεχ να εγκαταλείψει την εξουσία.