Επιθέσεις με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος είχαν αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να σκοτωθούν στη Νιγηρία χθες, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους την δεύτερη ημέρα της εθνικής απεργίας εναντίον της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων που σχεδόν διπλασίασε την τιμή της βενζίνης. Ένα έξαλλο πλήθος σκότωσε πέντε ανθρώπους σε ένα τέμενος στην πόλη Μπενίν στο νότο- επίθεση που ώθησε 3.000 μουσουλμάνους από το βορρά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο σε οργάνωση αρωγής- ενώ στο βορρά άγνωστοι, που εκτιμάται ότι είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές, σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους σε ένα μπαρ.

Οι επιθέσεις εγείρουν φόβους ότι οι δύο μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν σε επίπεδο ασφαλείας, οι διαδηλώσεις για την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων και οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις, συγκλίνουν σε ένα.

Η επίθεση στο νότο εκτιμάται ότι έγινε σε αντίποινα εναντίον των μουσουλμάνων για τις επιθέσεις που αποδίδεται στην ισλαμιστική σέκτα Μπόκο Χαράμ, περιλαμβανομένων εφόδων σε εκκλησίες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Άγνωστοι που εκτιμάται ότι ήταν μέλη της Μπόκο Χαράμ άνοιξαν πυρ σε ένα μπαρ στην πόλη Πότισκαμ, στην πολιτεία Γιόμπε, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, τέσσερις εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί, είπε επιθεωρητής της αστυνομίας.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις για την κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα χθες ήταν ακόμα μεγαλύτερες από αυτές της Δευτέρας στο Λάγκος, την μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας, αλλά και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Η κυβέρνηση του Τζόναθαν δηλώνει ότι δεν θα ανακαλέσει την απόφασή της, αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις παρόμοιες με εκείνες οι οποίες στο παρελθόν είχαν οδηγήσει στην ακύρωση ανάλογων προσπαθειών. Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές, κυβερνητικό στέλεχος είπε αργά χθες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που απεργούν δεν θα πληρωθούν, διότι η απεργία κρίθηκε παράνομη.