Συνεχίζεται το "θρίλερ" με τα επικίνδυνα εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP). Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας, ακυρώνοντας προηγούμενη σύστασή τους, ανακοίνωσαν σήμερα, ότι οι γυναίκες που τα διαθέτουν θα πρέπει να τα αφαιρέσουν λόγω του υψηλού κινδύνου ρήξης που παρουσιάζουν. Το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα στήθους PIP ξέσπασε τον περσινό Δεκέμβριο όταν η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε σε 30.000 γυναίκες να τα αφαιρέσουν. Η σύσταση αυτή ακολούθησε το θάνατο από καρκίνο το 2010 μιας Γαλλίδας που είχε εμφυτεύματα στήθους PIP.

"Ακόμη κι αν δεν υπάρξει ρήξη, συστήνουμε (...) να αφαιρεθούν τα εμφυτεύματα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ολλανδική ελεγκτική υπηρεσία για θέματα υγείας (IGZ).

Από τα τέλη του 2010, προστίθεται στην ανακοίνωση, υπολογίζεται ότι 1.000 γυναίκες στην Ολλανδία φέρουν εμφυτεύματα PIP, τα οποία πωλούνταν επίσης υπό την ονομασία M-implants. Άλλες 400 γυναίκες στην Ολλανδία τα είχαν αφαιρέσει ως το τέλος του 2010.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η ελεγκτική υπηρεσία είχε συστήσει στις γυναίκες που έφεραν εμφυτεύματα της PIP να εξεταστούν από το γιατρό τους, αλλά δεν είχε εισηγηθεί την αφαίρεσή τους. Η νέα σύσταση στηρίχθηκε σε συμβουλή της ένωσης των ολλανδών πλαστικών χειρουργών, προσθέτει η IGZ στην ανακοίνωσή της.

"Τα εμφυτεύματα αυτά εγκυμονούν αυξημένο κίνδυνο ρήξης ή διαρροής και δεν είναι σαφές αν υπάρχουν αντιδράσεις του οργανισμού στη σιλικόνη μακροπρόθεσμα", αναφέρει η ένωση πλαστικών χειρουργών της Ολλανδίας στην ιστοσελίδα της.