Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε ν’ απαιτεί από όσους Αϊτινούς επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα να διαθέτουν βίζα εργασίας, προκειμένου να αποκρουστεί το κύμα μετανάστευσης εκατοντάδων κατοίκων από τη νήσο της Καραϊβικής μέσα από την απέραντη μεθόριό της στην Αμαζονία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες πως οι κάτοικοι της Αϊτής δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται παρά μόνον διαθέτοντες βίζα, η οποία θα εκδίδεται από την βραζιλιανή πρεσβεία στο Πορτ-0-Πρενς και πως κάθε μήνα θα διατίθενται μόλις 100 βίζες.

Το ίδιο υπουργείο τόνισε επίσης πως οι 4.000 Αϊτινοί που ήδη βρίσκονται στο έδαφος της Βραζιλίας θα νομιμοποιηθούν. Πρόκειται για όσους αποδήμησαν άρον -άρον από τη χώρα τους έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου 2010, επιζητώντας καλλίτερη μοίρα στην ευημερία του νοτιοαμερικανικού γίγαντα.

Οι περισσότεροι εξ' αυτών διέβησαν τα σύνορα από τις πόλεις της Μπραζιλέια (στην Πολιτεία Άκρε) και Ταμπατσίνγκα (Αμαζόνας), στη μεθόριο με το Περού.


«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην Αϊτή, μολαταύτα εμείς δεν μπορούμε ν’ ανεχθούμε μία κατάσταση εντελώς εκτός ελέγχου», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντου Καρντόζου. Κατά τον ίδιον, από τους 4.000 Αϊτινούς που ήδη βρίσκονται στη χώρα, οι 1.600 έχουν νομιμοποιηθεί.

Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων και πως η κυβέρνηση θα «συζητήσει την κατάσταση» με τις γείτονες χώρες (Περού, Βολιβία, Ισημερινό).

«Πρέπει να κτυπήσουμε τις παράνομες οδούς μετανάστευσης και τη δράση των κογιότε (αρπακτικών)», δηλ. όσων οδηγούν παράνομα τους μετανάστες μέσω των συνόρων. Στη Μπραζιλέια υπάρχουν πάνω από 1.100 Αϊτινοί, πολλοί εκ των οποίων είναι άρρωστοι και έχουν πέσει θύματα της κακομεταχείρησης των οδηγών αυτών, τονίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ