Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένας γάλλος δημοσιογράφος, και άλλοι 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία, μετέδωσε το τοπικό κανάλι Addounia. Ο δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή του είναι Γάλλος, ονομάζεται Ζιλ Ζακιέ και εργαζόταν για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ανακοίνωσε το δίκτυο.

«Το κανάλι France 2 μόλις ενημερώθηκε με μεγάλη λύπη για το θάνατο του ρεπόρτερ Ζιλ Ζακιέ στη Χομς» ανακοίνωσε το δίκτυο, σημειώνοντας ότι ο δημοσιογράφος είχε προσκληθεί στη Συρία από την κυβέρνηση.

Ο Ζιλ Ζακιέ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο France 2 από το 1999, ενώ είχε καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και το Ισραήλ.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή του στη Συρία από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή, μία οβίδα έπεσε εκεί όπου βρισκόταν μία ομάδα δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε να πέσει άπλετο φως στο θάνατο του δημοσιογράφου.


«Καταδικάζουμε με έντονο τρόπο αυτήν την αποτρόπαιη πράξη» δήλωσε ο κ. Ζιπέ, καλώντας τις συριακές αρχές να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των ξένων δημοσιογράφων στο έδαφός τους» και να προστατεύσουν τη θεμελιώδη ελευθερία της πληροφόρησης.

Ακόμη, ένας ολλανδός φωτογράφος τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

«Τραυματίστηκε αλλά έχει ήδη βγει από το νοσοκομείο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να γυρίσει αύριο στο σπίτι του, ο πρεσβευτής μας είναι σε επαφή μαζί του», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο φωτογράφο, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ δεν αναφέρθηκε που ακριβώς έχει τραυματιστεί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS