Κατά τα φαινόμενα ένας «αρρωστημένος συσχετισμός» υπάρχει ανάμεσα στην κατασκευή φαραωνικών ουρανοξυστών και τις χρηματοοικονομικές καταρρεύσεις, όπως διαπιστώνεται σε έκθεση της Barclays Capital. Τόσο η κατασκευή του Empire State Building στη Νέα Υόρκη το 1930, όσο και η πιο πρόσφατη ανέγερση των πύργων της Κουάλα Λουμπούρ το 1997 και του Ντουμπάι το 2010 ακολουθήθηκαν από οικονομικές κρίσεις, υπογραμμίζει η έκθεση.

«Συχνά τα υψηλότερα κτίρια στον κόσμο είναι απλώς η επίστεψη μίας ευρύτερης “έκρηξης“ κατασκευής ουρανοξυστών, που αντανακλά μία εκτεταμένης λανθασμένης τοποθέτησης κεφαλαίων και μίας επικείμενης οικονομικής διόρθωσης», τονίζεται.

«Η περάτωση των Πύργων Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ το 1997 ακολουθήθηκε από μία περιφερειακή οικονομική κρίση και την κατάρρευση των ασιατικών νομισμάτων», προστίθεται στο κείμενο.

Όπως προειδοποιεί η έκθεση «Ενδείκτης Ουρανοξυστών» (Skyscraper Index), οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, στην οποία κατασκευάζεται το 53% από τους 124 ουρανοξύστες, που έχει προγραμματισθεί να ανεγερθούν την επόμενη εξαετία.

Η Κίνα έχει αποπερατώσει πρόσφατα 75 κτήρια ύψους άνω των 240 μ., ενώ η Ινδία έχει κατασκευάσει δύο, με άλλους 14 να βρίσκονται υπό ανέγερση.

Τα ευρήματα της έκθεσης, ίσως να είναι ανησυχητικά για τους Λονδρέζους, οι οποίοι σήμερα βιώνουν ολοένα και νέες προσθήκες που κρύβουν τον ορίζοντα της πόλης τους, περιλαμβανομένης και της κατασκευής του προοριζόμενου ως υψηλότερου κτηρίου στην Ευρώπη, το 310 μ. «Shard».

Στην έκθεση τονίζεται πως την αποπεράτωση το 1873 του πρώτου ουρανοξύστη στον Κόσμο, το κτίριο Equitable Life, ακολούθησε μία πενταετής ύφεση. Το κτίριο κατεδαφίσθηκε το 1912.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται και ο Πύργος Sears στο Σικάγο, που κτίσθηκε το 1974, όταν η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τριγμούς στην οικονομία και οδήγησε στην αποσύνδεση του δολαρίου από την τιμή του χρυσού. 

Το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, το οποίο στέκει στα 828 μ. και ακολουθούν το Ταϊπέι 101 στα 508 μ και το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Σαγκάης, που υψώνεται στα 492 μ.


World's tallest buildings
 

Name

  Where

  Height

   Use

Burj Khalifa

  Dubai

  828m (2,717ft)

   Offices, homes, hotel

Taipei 101

  Taipei

  508m (1,667ft)

   Offices

Shanghai World Financial Center

  Shanghai

  492m (1,614ft)

   Hotel, offices

Int'l Commerce Centre

  Hong Kong

  484m (1,588ft)

   Hotel, offices

Petronas Towers 1&2

  Kuala Lumpur

  452m (1,483ft)

   Offices


SOURCE: COUNCIL ON TALL BUILDINGS AND URBAN HABITAT

Πηγή: BBC / ΑΠΕ-ΜΠΕ