Το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιεί έρευνα για βιντεοταινία όπου εμφανίζονται τέσσερις αμερικανοί στρατιωικοί να ουρούν στα πτώματα τριών ταλιμπάν. Στην ερασιτεχνική ταινία που δημοσιεύθηκε στο Ιντερνετ και προέρχεται μάλλον από επιχείρηση στο Αφγανιστάν, εμφανίζονται τέσσερις άνδρες ντυμένοι με αμερικανικές στρατιωτικές στολές να ουρούν επί τριών ματωμένων πτωμάτων έχοντας επίγνωση ότι ένα πέμπτο άτομο τους φιλμάρει.

Σε κάποια στιγμή ακούγεται ο ένας από τους στρατιώτες να λέει απευθυνόμενος στο ένα από τα πτώματα επάνω στο οποίο ουρεί: "Καλή σου μέρα φίλε μου".

"Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο, αλλά αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με τις αξίες μας και δεν εκφράζουν τους Πεζοναύτες", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Σώμα των Πεζοναυτών.

"Μου γύρισε το στομάχι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

"Οποιες και να είναι οι συνθήκες ή όποια και αν είναι τα πρόσωπα στο βίντεο αυτό, πρόκειται για μία αηδιαστική συμπεριφορά, τερατώδη και απαράδεκτη για κάθε ένστολο", είπε.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς αντιβαίνει στον κώδικα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δήλωσε άλλος αμερικανός στρατιωτικός, σύμφωνα με τον οποίο το είδος του κράνους και του όπλου που φορούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί παραπέμπει, εάν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, σε ομάδα επίλεκτων σκοπευτών.Περί τους 20.000 Πεζοναύτες είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, κυρίως στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ.

Σε μία επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική μουσουλμανική ένωση "καταδικάζει αυτήν την κατά τα φαινόμενα βεβήλωση σορών".

Αποτελεί "παραβίαση των κανονισμών του στρατού της χώρας μας και κανόνων του πολέμου που απαγορεύουν τέτοιες ανήθικες και αηδιαστικές πράξεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Εχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι μία απόλυτα διαυγής έρευνα θα διεξαχθεί για το ανησυχητικό αυτό περιστατικό και ότι θα ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων , που θεωρεί ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται το συμβάν θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τον στρατιωτικό κώδικα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καρζάι: Πράξη που πρέπει να καταδικαστεί

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε πως είναι "βαθιά αναστατωμένος" από τις "απάνθρωπες" πράξεις που διαπράχθηκαν.

"Η βεβήλωση των πτωμάτων τριών Αφγανών" από αμερικανούς στρατιώτες είναι μια πράξη "που πρέπει να καταδικαστεί με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο", σχολίασε ο Καρζάι, ο οποίος ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση "να επιβάλει την αυστηρότερη τιμωρία σε οποιονδήποτε βρεθεί ένοχος αυτού του εγκλήματος".

Βαρβαρότητα χαρακτηρίζουν οι ταλιμπάν το βίντεο της βεβήλωσης πτωμάτων 

Ο εκπρόσωπος των αφγανών ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ καταδίκασε το βίντεο που εμφανίζει τέσσερις στρατιώτες ντυμένους με αμερικανικές στολές να ουρούν επί τριών πτωμάτων που εμφανίζονται ως αντάρτες ταλιμπάν,χαρακτηρίζοντας "βάρβαρη" την πράξη και προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα επηρεασθούν οι προσπάθειες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

"Δεν αποτελεί πολιτική διαδικασία, άρα το βίντεο δεν θα πλήξει τις συνομιλίες και τη διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων, διότι βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, συνέβησαν εκατοντάδες παρόμοιες πράξεις που δεν αποκαλύφθηκαν", πρόσθεσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιεί έρευνα για βιντεοταινία όπου εμφανίζονται τέσσερις αμερικανοί στρατιωτικοί να ουρούν στα πτώματα τριών ταλιμπάν.